Ukas art: stor vannkalv



Hallo, hallo! Dessverre noe forsinket, men fortvil ikke! Det blir ukas art denne uka og. Vi skal holde oss i insektenes verden, og ta for oss en stor bille med kraftige svømmebein.

Forrige fredag var jeg på hagemessen i Lillestrøm, og stod i fugleteltet til NOF Oslo og Akershus. Det var veldig hyggelig, og det var mange som stoppet innom for fugleprat. Likevel var det ikke fuglemat og bøker som ble den store attraksjonen på standen vår, men heller en stor bille. Det var kanskje ikke så veldig rart at det hadde kommet inn noen insekter sammen med alle plantene, jorda og hage-rekvisittene, men akkurat denne gjesten var ganske unik. På gulvet like foran standen kravlet det nemlig en stor vannkalv. Mange forslag til hva det kunne være kom frem, men til slutt ble vi alle enige om at det måtte være en vannkalv. Vannkalver er en billefamilie, og jeg tør ikke påstå med sikkerhet akkurat hvilken art det er. For dette innlegget har jeg for enkelhets skyld antatt at det var en stor vannkalv og vil gi artsinformasjon deretter.

Stor vannkalv (Dystiscus marginalis) er en vannlevende bille, med tilpasninger deretter. De har oval kropp, hvor hode, bryst og bakkropp danner én kurve for å minimere vannmotstand. De er fantastiske svømmere, og svømmer helt symmetrisk. Det er veldig stilig å se på! Kroppen måler som regel mellom 3 og 3,5 cm. De er grådige rovdyr og lever av andre insekter, men kan også ta små fisk. De lever i ferskvann som både larver og voksne, men den voksne billen har vinger og kan påtreffes et stykke fra vann. De trives best i stillestående vann.

Vannkalven gjennomgår metamorfose - en fullstendig forvandling i løpet av utviklingen. Vi kjenner denne prosessen blant annet fra sommerfugler, hvor larven som kjent går gjennom et puppestadium før den bryter ut som voksent individ.
Bilde tatt av James Lindsey. Link HER.
Vi kan finne billen stort sett over hele landet, helt nord til Nordland. Som jeg nevnte i begynnelsen finnes det flere lignende arter, og det er godt mulig at bildene under faktisk er en annen art. I det store og det hele vil nok de fleste artene i denne familiegruppa har veldig like levesett, og de ser ganske så like ut. Skulle du påtreffe en bille som ser tilnærmet lik ut vil du iallfall kunne identifisere den til en slags type vannkalv.

Denne er nok ikke de beste bildene som er tatt av en vannkalv, men et kjapt google-søk vil nok gi dere noen mer beskrivende bilder hvis dere er interessert i å se dem i mer detalj. Larven er også et syn i seg selv. Vi fanget og studerte dem på feltkurs i fjor sommer, de ser ikke særlig hyggelige ut. Har lånt et bilde fra snl for å vise dere. Den er skikkelig guffen.

Har dere truffet på vannkalv noen gang?
Vi snakkes,
Ingrid




Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg