Ukas art: LOMVI

Forrige uke var moren min på tur med hunden vår og kom over en strandet fugl. Den var utsultet og hadde blåst inn på en strand i Fredrikstad. Hun ringte meg straks og vi fikk artsbestemt den til lomvi (Uria aalge). Hun skjønte at om den skulle overleve  var det viktig å ta den med seg.  Lomvien er nemlig forsvarløs på bakken da beina er plassert langt bak, og den er veldig klumsete. Vel hjemme med fuglen fikk hun ringt en ornitolog og avtalte at fuglen skulle leveres hos han. Jeg og en venninne kjørte ned til Fredrikstad og fikk tatt med oss fuglen til eksperten. Han var veldig glad vi tok den med da den ikke hadde klart seg alene. Fikk oppdatering fra han på mandag om at fuglen hadde klart seg og han hadde satt den ut på havet.

Lomvien er en forholdsvis stor fugl med sin lengde på 38-46 cm og vingespenn opp til 73 cm. Den tilhører alkefamilien og deler den svarte og hvite fjærdrakta som er typisk for familien. Den har flotte svømmeføtter og ganske langt, spisst nebb. Det er nesten umulig å se forskjell på hunnene og hannene hos lomvien. Fjærdrakten er så lik at man må faktisk bare se etter hvem av dem som legger egg. Lomvien er en kolonihekker, og i Norge finner vi den på Svalbard og på Jan Mayen. Den legger kun ett egg, og foreldrene har delt omsorg for både egget og ungen. I juli hopper alle ungene i fuglefjellet synkront til havs, og far følger dem og passer på at alt går bra.
Lomvien lever av fisk, og har på grunn av overfiske gått kraftig tilbake de siste 10 årene. Derfor regnes lomvien som kritisk truet i Norge, enda den er levedyktig på verdensbasis.
Hos lomvien er det en del individer som trekker til varmere strøk om vinteren, men også mange som blir igjen. Om høsten, slik som nå, kan man treffe på den lengre sør i landet når den er på vei til andre land. Når det har vært kraftig vind kan den blåses i land og slite med å komme seg ut til havet igjen. Den mamma fant var heldig, den fikk en sjanse til. Partneren hans/hennes var ikke så heldig da det kun var hodet igjen av den lengre bort på stranden.  Veldig trist da lomiven er monogam og holder sammen livet ut.

Håper dere har lært noe nytt og at dere likte å få litt artsinformasjon!




Lomvien vi hadde på besøk. Foran på brystet kan man se noen små prikker. Dette er lus og er helt vanlig for lomvier å ha. 

Informasjon dobbelsjekket i  Gyldendals Store Fugleguide

Kommentarer

Populære innlegg